Helyi látványosságok

Fénykereszt

2010. szeptemberében megszületett egy álom, Szakonyfaluban Jézus Dicsőséges Fénykeresztjének kell állnia. Az álom 2011. szeptember 23. valóra vált, a Kereszt felállításra került és a Fénykeresztet 2011. szeptember 24. Varga Ottó Esperes Úr felszentelte.
A kereszt a hívek és a nagylelkű támogatók segítségével épülhetett meg, s a kezdeményezők ismételten teljes szívvel mondanak köszönetet és kérik a Jó istent, hogy ezerszer fizesse vissza segítségüket a falu lakosságának és a nagylelkű szponzoroknak.
A Szakonyfaluban felszentelt kereszt a 19. az országban.

„Forog a világ, de áll a kereszt” - Szent Ágoston

 

A fénykereszt története

KRISZTUS DICSŐSÉGES KERESZTJE
(FÉNYKERESZT)

1996. július 16-án, Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén az Úr Jézus Fernanda Navarro, Grenoble-ben lakó családanyának adott kinyilatkoztatása által indította el világszerte több ezer kereszt felállítását, általa pontosan megadott méretben (magassága: 7.38 m, egy vízszintes szár hossza: 1.23 m), mivel Krisztus keresztje a Golgota hegyén 738 m magasan állt. Az Ur Jézus „J N S R” = Je Ne Suis Rien Jén nem vagyok semmi! nevet adja e kiválasztottjának.
Ezen keresztek által előre hirdetem dicsőséges eljövetelemet...” „. . . Szent Anyám tiszteletére kívánom, hogy a kereszt a fehér és kék színt hordja magán...” „Mondom nektek, hogy Szent Anyám minden ilyen kereszt alatt ott fog állni, ahogy a Golgotán megfeszített Fia keresztje alatt állt.” — „Minden kereszt áldás a Föld számára... Mindegyik a fündamentumáig az Ég által meg lesz áldva... Egyetlen kereszt helyét sem ember kereste ki, minden Istentől származik..“
„Minden hely, ahol a 7.38 m magas kereszt fel van állítva és a Dozulé-ban általam adott imát imádkozzák, minden katasztrófától megmenekül... Minden kereszt mint egy őrtorony őrködik felettetek. Mert az a város, amelyben e keresztemet felállítják, az ÉN oltalmam alatt áll. Imádkozzátok minden keresztem előtt naponta a dozulei imát abban a biztos tudatban, hogy ÉN Ott vagyok. . .“ „Ha az imát szívvel mondjátok, akkor sok kegyelmet kaptok minden ilyen kereszt előtt... Imádkozzatok együtt... Minden imát megáldok, melyet hittel imádkoztok e kereszt lábánál...
Minden ima növeli a kereszt hatóerejét.”
Az Úr Jézus kérte, hogy a Föld minden országában álljon ilyen kereszt, és néhány éve ez meg is valósult. 2005-ben több mint 7000 állt már világszerte. Pl. Kanadában 800 ilyen fénykereszt van felállítva. Irakban 9, Svájcban 2003 -ban 55 állt már.
Egy ukrajnai bíboros Kijev körül 4 fénykeresztet állítatott fel. Kolumbia minden püspöke kért egyet. Magyarországon 2002. november 1-én állították fel az elsőt Debrecenben. A másodikat Tolna megyében. Németkéren. A máriaremetei fénykereszt tudtunkkal a harmadik. 2000. november 15-én II. János Pál pápa apostoli áldását adta mindazokra, akik e kereszteket felállítják.
Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet — nyugat irányába mutasson.
Több jelentés érkezett a fénykeresztek közelében elhárult természeti katasztrófákról, mint tajfun, forgószél, stb.
2004. december 26-i szökőár után egy indiai pap, aki a templom mellett állítatott egy fénykeresztet, jelentette, hogy egy kb. 10 m magas árhullám közeledett a község felé, majd hirtelen megállt és visszahullott.

Akik többet szeretnének megtudni e keresztekről:

http://www. datec. ro/fatima
www.fatima.ch (német nyelven)


Római Katolikus Templom

A templomot 1922-ben emelték az Amerikába szakadt szakonyfalusiak áldozatkészségéből. Oltárát Sarlósboldogasszony képe díszíti. A Sarlósboldogasszony tiszteletére a július 2-ára következő vasárnapon minden évben búcsút tartanak. A templom 2001-ben felújításra került.


Kopjafa

Szakonyfalu községet sokáig az ország legnyugatibb pontjaként tartották számon, bár ránézve a térképre kiderül, hogy sohasem volt az. Mivel a határsáv megnyitása előtt (1990.) a ténylegesen legnyugatibb községet, Felsőszölnököt nehezen lehetett megközelíteni, a Magyar Természetbarát Szövetség az ún. „nyugati pontot” a szakonyfalu erdészház közelében jelölte meg. E nyugati pont emléke – a kopjafa – még ma is ott áll.


Szent Anna szobor

A faluban a templomnál is jelentősebb szakrális emléknek tűnik a Szent-Anna szobor, amely az alsószölnöki Mária szobor méltó párja.


Út menti kőkeresztek