Szakonyfalu Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete


 

Szakonyfalu Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

9983 Szakonyfalu, Fő út 60.

 

 

                   Szakonyfalu Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete idén ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját.

                   Egyesületünk már évek óta együttműködési megállapodással rendelkezik a szomszédos Szlovénia Tűzoltó egyesületeivel, Grad, Trdkova, Dolic Községek csapataival. Együttműködésünk alapja a közös elméleti és szakmai gyakorlatok, ill. minden évben rendezünk hol nálunk, hol náluk csapatépítő piknikeket is. Egyesületünk jelenleg 27 taggal rendelkezik, s ami nagy örömmel tölt el minket, hogy a tagság több mint fele a fiatal korosztályból tevődik össze. Egyesületünk a Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport tagja is, de nem csak tagja, hanem aktív résztvevője is, ezt bizonyítja, hogy a Mentőcsoport alakuló gyakorlatának egyik helyszíne is pont községünk volt.

                   Fontosnak tartjuk csapatunk továbbképzését, és eszközeink fejlesztését is, a mindig fejlődődő új technológia megtanulását is, ezért is igyekszünk minden évben továbbképzésen, gyakorlatokon részt venni, és eszközeinket pályázati forrásból fejleszteni. Tavaly szakmai kirándulást szerveztünk Ausztria stájerországi kiképzőiskolájába Lebring-be, ill. megtekintettük Szlovénia Celje-i Tűzoltó Múzeumát is. A 2012 évben  LEADER pályázaton 15 társasági egyenruhát nyertünk, ill. a 2013 évben pedig a NEA kollégium pályázatán eszközbeszerzésre nyertünk támogatást. 2014.-ben egyesületünk az MVH a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztése jogcímen 12.700.000-Ft támogatást nyert Mikrobusz beszerzésére. Azaz egy darab Volkswagen Transporter Kombi mikrobusz beszerzésére.

                   Egyesületünk a jövőre nézve tervezi egy használt víztartályos autó megvásárlását is, ill. a legnagyobb álmunk pedig az új tűzoltó szertár megépítése. A szertárt közösen Szakonyfalu Község Önkormányzata segítségével pályázati forrásból tervezi megépíteni, a szertár tervezése folyamatban van, most áll engedélyeztetés alatt.

                   Sikeres működéshez szükséges anyagiakat egyesületünk minden évben tagsági díjakból, pályázati forrásból, ill. szponzorok felkutatásával próbálja fedezni. Ez a működési költség könyvelési díjból, tűzoltó autó vizsgáztatási díjából, biztosítási díjból, üzemanyag költségből tevődik össze, ill. az elhasználódott eszközök újbóli beszerzéséből áll. 2014.-ben Tűzoltó Bált is rendeztünk, melynek bevételét is a 120. fennállási évfordulónk megünneplésére fordítottuk, meghívtuk és vendégül láttuk az összes partner egyesületeinket (magyarországiakat és külföldieket egyaránt)

                   Talán a leírtakból látható, hogy egyesületünk igen csak aktív, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fennmaradjon, sikeresen működjön. Egyesületünk fontos szerepet játszik Községünk társadalmi életében is, fontos kapocs a civil szervezetek és az Önkormányzat, és a nemzetiségi kapcsolatok terén is. Minden helyi rendezvényen részt veszünk a szervezésben, annak biztosításában, és természetesen a helyi és környékbeli lakosok mindig számíthatnak ránk, ha baj van, akár természeti katasztrófa, akár tűzeset vagy baleset esetén.